A madár az ász

Médiavadász

Médiavadász

Néhány adat az okostelefon függők szokásairól

2017. június 05. - MédiaVadász

Mi magunk nem hiszünk a statisztikákban, de az alábbi adatok alátámasztják mindennapi tapasztalatunkat. Tévé helyett most mindenki számára itt vannak a külön bejáratú, hordozható agymosó kütyük, az okostelefonok.

okostelefon-fuggoseg.jpg

A modern nevükön már csak „okostelefonoknak” nevezett eszközök egészen új megvilágításba helyezi a felhasználásuk eddigi módját. A legújabb készülékek kicsi és kompakt méretüknek, egyszerű és bárki számára megtanulható használatuknak, valamint a végtelenül sok ingyenes, vagy pár száz forintos applikációnak köszönhetően észrevétlenül megváltoztatták az ember mindennapi szokását.

Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb okostelefon használó, a fent felsorolt kényelmi és praktikus tulajdonságok miatt folyamatosan maguk mellet tartják, vagy a zsebükben hordják készüléküket. A reggeli ébredés pillanatától kezdve a lefekvésig. Ezalatt az idő alatt a telefon pedig biztosítja számunkra egyszerű és villámgyors információszerzés, kommunikáció és szórakozás lehetőségét.

Egy több ezer résztvevő által kitöltött kérdőív alapján, ma Magyarországon, a felnőtt lakosság 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó akár Androidos készülékről, akár iPhone-ról, vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszereltről. Az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy a felhasználók 90%-a érzi magát kellemetlenül és feszülten, ha okostelefonja nem lehet vele a nap minden pillanatában. Ez legtöbbször akkor okoz problémát, ha valaki otthon hagyja a mobilját a munkahelyére menet, attól függetlenül, hogy a munkához szüksége van-e rá.

Itthon a legfrissebb adatok szerint, a külföldi tendenciához hasonlóan, folyamatosan csökken a készülékek átlagéletkora. Míg az okostelefon időszak előtt, akár 4-5 évig is használtunk egy telefont. Addig most már egy 2-3 éves iPhone, kimondottan idősnek számít. Továbbá az Apple-el az élen a legtöbb gyártó el is árulta, hogy a telefonokat maximum 3 évig tartják korszerűnek. A gyártók természetesen mindent meg is tesznek, hogy minél gyorsabban cseréljük le készülékeinket. Elég csak az iPhone-ok szoftvertámogatására gondolni, de ugyanez a probléma felmerülhet az Androiddal szerelt mobiloknál is.

Az okostelefonok az életünk szerves részévé váltak, azonban könnyű átesni a ló túloldalára, ahogy azt a felmérésből készült infografika is tanúsítja. A kérdőívvel megkérdezettek 90%-a, mindenhova magával viszi okostelefonját, és a legtöbbjük, arra teljesen alkalmatlan helyen is használja, szinte már reflexből. Összeszedtük a leggyakoribb és egyben legkirívóbb eseteket is, amik okostelefon függőségre utalnak.

infografika-okostelefon.png

1. Böngészés pihenés helyett és közben

A felmérés alapján megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzőként. Manapság Magyarországon egyre többet látni olyan embereket, akik társaságban, pihenés közben, vagy akár tévénézés alatt is az okostelefonjukat nyomkodják, még több szórakozás és új információk után kutatva.

2. Reggeli, Ebéd, Vacsora

75%-uk használja az okostelefont étkezés közben. Legyen szó akár egy ebédről, vagy vacsoráról. Továbbá a megkérdezettek nagy arányban előveszik a telefonjukat akkor is, ha társaságban vannak, és erre csak akkor döbbenek rá, ha valaki szóvá teszi.

3. Vezetés közben is eltereljük a figyelmünket

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha a telefont még vezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a szokásos telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelem elterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja, vagyis kézbe veszi vezetés közben is a telefonját útvonaltervezéshez, chat-eléshez, vagy akár komolyabb emailek megfogalmazásához. Ez nem csak magunkra nézve veszélyes, hanem hatalmas veszélyforrás a közlekedés többi résztvevőjére is.

4. Alvás helyett

A tulajdonosok 80% használja a telefont este lefekvés előtt. Valamint majdnem ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után, ellenőrizni az emaileket és, ellenőrizni a Facebookot, vagy híreket olvasni. Ez nem csak az alvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti. Sok embernél tapasztalható, hogy ha lefekvés előtt okostelefont használ, akkor sokkal nehezebben alszik el, mint mások. Ezt a problémát a hidegebb fények, pontosabban az úgynevezett kék-fény számlájára írhatjuk, amik bizonyítottan éberebben tartják az embereket, és könnyen alvászavarokat is okozhatnak. Erre már a legtöbb gyártó kínál megoldást, például az iPhone-ok rendszere már 2 éve tartalmaz egy esti órákban beállítható színárnyalat szűrőt.

5. Munka közben is

Ha van rá lehetősége, akkor mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja, magáncélra. A statisztikába nem tartoznak bele a munkához köthető telefonálások, kizárólag a magán célú felhasználást vettük tesztünkkel figyelembe. Átlagosan munka közben 40-45 percenként ellenőrizzük telefonunk állapotát, frissítünk rá a levelekre vagy futjuk át a különböző közösségi felületeket.

Természetesen a technikai fejlődés velejárója az okostelefonok egyre nagyobb mennyiségben történő felhasználása, azonban a fenti esetekben nem árt odafigyelni, mivel

sokszor akaratlanul és szinte teljesen szükségtelenül is a készülékünk után nyúlunk.

(Például kínos helyzeteket, beszélgetések során felmerülő csendet azzal próbálják sokan elkenni, hogy fontos teendőt színlelve piszkálni kezdik a telefonjukat. - A szerk.)

A felmérésünk további érdekes ténye, hogy a felhasználók több, mint fele, azaz pontosan a megkérdezettek átlagosan 58%-a, minden órában legalább egyszer ellenőrzi és bekapcsolja a telefonját. Ez az arány természetesen korcsoportonként eltérő, azonban arra lehet következtetni, hogy a fiatalabb korosztály többet és többször is használja a mobilját, mint idősebb társaik.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://mediavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112565077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása