A madár az ász

Médiavadász

Médiavadász

Szemünk helyett szemünk – Európában is kapható a kamerával felszerelt napszemüveg

2017. június 06. - MédiaVadász

Eddig csak az Egyesült Államokban volt kapható a Snapchat beépített kamerával felszerelt szemüvege, a Spectacles. A szemüveg tíz másodperces videókat (úgynevezett snapeket) tud rögzíteni széles látószögben, amelyeket azonnal tolhatunk is ki a világhálóra.

Mint már jeleztük, a legújabban piacra dobott készülékek veszélyforrást jelentenek az ember ma még viszonylag megfelelően birtokolt kognitív képességeire. A rövid és többnyire bizonyára jelentéktelen élmények tárolására és megosztására alkalmas készülék a jelen pillanat közvetlen megélésétől távolít el. Olybá tűnik, többé nem a dolgok átélése és a velünk történő események tanulságának levonása a fontos, hanem azok megőrzése és digitalizálása. Ráadásul memóriazavarokat is okozhat. Az ember számára ugyanis nem lesz olyan fontos az emlékezés képessége, mivel az eseményeket úgyis eltárolja a szemüvege, illetve az internet. Ezzel pedig egyre inkább kiszolgáltatottjává válik az ilyen eszközöknek. Azzal, hogy átengedi a látás képességét a gépeknek, szó szerinti és átvitt értelemben is vakká válik a valóságra.

spectacles.jpg

Arról nem is beszélve, hogy mennyi jelentéktelen információval szennyezik majd be ezzel a már így is súlyos őrültségeket tartalmazó kiberteret.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr112566695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása