A hazai ellenméreg

Médiavadász

Ready Player One – Virtuális katyvasztan

2018. április 09. - MédiaVadász

Eszmefuttatás a virtuális valóság veszélyeiről a Ready Player One című film apropóján. Támogatás: https://www.patreon.com/mediavadasz

Jim Jarmusch szerint a világ

2018. március 21. - MédiaVadász

Videónkban Jim Jarmusch életművének jelentőségére hívjuk fel a figyelmet filmjeinek általunk legérdekesebbnek tartott pontjain keresztül.

Támogatás: https://www.patreon.com/mediavadasz

A víz érintése nyerte a legjobb film díját az Oscaron

2018. március 05. - MédiaVadász

guillermo-del-toro.jpg

Nem volt könnyű dolga a legjobb film kiválasztásakor az akadémikusoknak. Hiszen a néma nő és a mocsári kreatúra szerelmi története mellett - szokásukhoz híven - más deviáns alkotást is jelöltek a 90. Oscar-gálára. Ott van például A legsötétebb óra, ami Winston Churchillt, a második világháború egyik legaljasabb figuráját élteti. De nem maradhatott el a kötelező homoszexuális és transzgender propaganda sem a Szólíts a neveden! vagy a - horribile dictu - A Fantastic Women című manipulatív filmeknek köszönhetően. Végül az ellenkultúra egyik legnagyobb élharcosa A víz érintését hozta ki győztesnek, ezzel is jelezve a rendező, Guillermo del Toro felé, hogy megütötte az Oscar groteszk ideológiájának mércéjét.

Nézd meg a kritikánkat a filmről, és győződj meg róla te is, hogy az Oscar-díjátadó nem arról szól, hogy ki készítette a legjobb filmet, hanem arról, hogy ki tudja minél színvonalasabban ledugni a pozitívnak nem éppen nevezhető legújabb trendeket az emberek torkán.

Legyél a támogatónk a Patreonon!

2018. január 29. - MédiaVadász

mvborito.jpg

A Patreon egy támogató rendszer, amely arra jött létre, hogy könnyedén és egyszerűen lehessen segíteni havi rendszerességgel a feltörekvő alkotók munkáját. Amennyiben tetszenek a videóink, illetve ha szeretnéd, ha a jövőben még sok hasonló alkotást készítenénk, válaszd ki a lehetséges támogatási opciók egyikét a megadott linken:

Patreon támogatás

Nagylelkű segítségedért cserébe megjelentetjük a neved a videók végén, mint olyan személyt, aki alkotásaink megjelenésében közreműködött, illetve támogatástól függően egyéb lehetőségeket nyújtunk.

Támogass minket, és vadássz velünk közösen!

Hermione korunk Roxfortjában: A Kör című film kritikája

2018. január 27. - MédiaVadász

Első ránézésre a film azt akarja bemutatni, hová fajulhat a közösségi oldalakra és az internetre támaszkodó élet, ha ahhoz rosszul viszonyulunk. Jobban megvizsgálva kiderül, hogy világunk elhülyülésének egy újabb állomását ismerteti, amibe minden áron bele akarják hajszolni társadalmunkat.

Star Wars: Az utolsó Jedik, avagy a múltat végképp eltörölni

2018. január 11. - MédiaVadász

Megjelent a Médiavadász első filmkritikája, amely az új Star Wars filmet elemzi ki, immár videóblog formájában. Kérjük, támogassatok bennünket azzal, hogy feliratkoztok a videócsatornára.

Az eredeti Star Wars filmek, ha nem is visznek el bennünket az igazi mélységek irányába, legalább felébresztenek egy mágikus atmoszférát. Az új trilógia ezzel az apró pozitívummal is szakítani kíván. Lebutítván a Star Wars univerzumát egy céltalan, kaotikus dzsemborivá, közhelyparádévá és a múlt értékeivel szembeni felfokozott lázadássá.

Médiavadász videóblog bemutató

Hamarosan elindul a Médiavadász videóblogja

2018. január 08. - MédiaVadász

Ezennel útjára indítjuk a Médiavadász videóblogját. Videóinkban az eddigiektől némileg eltérő formában próbálunk utat söpörni azokhoz a társadalmunkból egyre inkább kivesző értékekhez, amelyekből bátran meríthet az a néző, aki tisztább elvek mentén akarja felépíteni vagy átalakítani életét.

Kritikáinkkal, elemzéseinkkel, ajánlóinkkal olyan alkotásokra, társadalmi és kulturális jelenségekre kívánjuk felhívni a figyelmet, melyek jelentőségükhöz képest nem kapnak elég kitüntetettséget, vagy figyelmet kapnak ugyan, de túlságosan zavaros, ebből kifolyólag korrekcióra szoruló értelmezések kíséretében tálalják azokat a nagyközönség számára.

Támogasd munkánkat, iratkozz fel az új csatornánkra és vadássz velünk közösen!

Mindig van lejjebb: Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott egy robot

2017. október 31. - MédiaVadász
sophia-robot.jpg

A dolog valahol roppant nevetséges. Mindenesetre előrejelzi, hogy mi várható a jövőben. Állampolgárságot adnak egy robotnak, és arról cseverésznek vele, hogy vajon veszélyt jelent-e a mesterséges intelligencia az emberekre. Amire persze a robot megnyugtató választ ad: nincs ok a félelemre, az emberek megsegítése a feladata.

Olyat is kérdeznek tőle: „Lehetnek-e a robotok olyan öntudatosak, mint az emberek?” Melyik őrült gondolhatja azt, hogy valami, aminek fogalma sincs arról, milyen az emberi lét, össze tudja hasonlítani a saját állapotát az emberével? Talán a kérdező is tudja, hogy ez sületlenség. A cél persze nem is egy értelmes beszélgetés folytatása volt a női külsőt kapó robottal, hanem hogy a közönség megnyugtatásaképp a jó szívű, őszinte robottal is elmondassák, hogy nincs itt semmi baj.

Mindig van lejjebb. Eljött az ideje annak, hogy már egy robot véleménye is számít, és már ő is igényt tarthat a többi állampolgáréval egyenlő jogokra és bánásmódra.

A neve is szimbolikus: Sophia, ami annyit jelent, bölcsesség. A mesterséges intelligencia vezérelte robotokat pedig tényleg valamiféle embereket felülmúló bölcs képében akarják feltüntetni. Bár a jelenlegi verzió inkább tűnik álszentnek és tudálékosnak.

A hírről az Origo is cikkezett. Jellemző módon az volt a legnagyobb problémájuk az egész sztorival, hogy a robotnak több joga van, mint egy szaudi nőnek.