A madár az ász

Médiavadász

Médiavadász

Melanie Martinez és a tiniboszorkányok legújabb kalandjai

2019. szeptember 22. - MédiaVadász

k12-26.jpg

Tudjuk, hogy nem nézel videoklipeket. Tudjuk, hogy hülyeségnek tartod őket, amikre kár időt fecsérelni. Ez jól is van így. Azonban a gyerekeid, családtagjaid vagy olyanok, akikkel törődsz, nézhetik. Sőt, nem csupán nézhetik, de az általuk sugallt manipulatív, személyiségformáló üzenetekre is nyitottá válhatnak. Hogy ezt megelőzd, tudnod kell, legalább nagy vonalakban, milyen módszereket, szemléletmódokat és szimbólumokat alkalmazva igyekeznek kilúgozni a gyanútlanul tévé elé ülő fiatalok agyát. Hangsúlyozzuk, hogy a lentebb bemutatott, sokszor egészen démoni, semmilyen korosztálynak nem ajánlható képsorok kifejezetten fiataloknak készülnek.

pacify-02.jpg

Melanie Martinezt 2012-ben „fedezték fel” a The Voice című amerikai tehetségkutató műsorban. A kezdetben akusztikus gitárral kísért dalai azonban – az énekesnő megjelenésével és az általa közvetített üzenetekkel egyetemben – nagyot változtak, miután leszerződött Atlantic Records-dzal. (Az énekesnőnek már a haja is elég szimbolikus: a fehér-fekete ellentétpár gyakran megjelenik az okkult üzenetekkel bíró alkotásokban.)

Noha Melanie Martinez már 24 éves, minden megmozdulása a gyerekesség megjelenítése körül forog. Videóiban gyakran babaruhákat hord, miközben olyan címekkel ellátott dalokat énekel, mint például: Sippy Cup (Cumisüveg). Mindennek ellenére számainak témái meglehetősen sötétek és nyugtalanítóak (az imént említett klip például arról szól, hogy az énekesnő anyja késsel megöli az apját, majd vele is valamiféle mérget itat). Martinez első albumáról, a Cry Babyről úgy nyilatkozott, „egy gyerekről szól, aki felnőtt dolgokon megy keresztül”. Nem hangzik túl jól, és ha közelebbi pillantást vetünk az albumra, a helyzet csak rosszabbodik.

melanie-02.jpg

A Pacify Herben Melanie egy járókában van, és szexi mozdulatokkal el akar csábítani egy tetőtől talpig kék színű (?) fiút. A YouTube-on le is kellett tiltaniuk a kommenteket, mivel a készítőknek nem tetszett, hogy sokak szerint a videóban szexuális vágy tárgyává teszik a gyerekeket.

pacify-03.jpg

Hasonló ehhez, sőt még durvább egy másik klipje, az Alphabet Boy, melyben férfiak elleni gyűlöletre buzdít, véres késsel hadonászik, és olyan mozdulatokat tesz, mintha leszúrná a nézőt, mindeközben pornófilmekre emlékeztető pózokban találjuk. Egy falloszt imitáló, összetekert újságpapírt lóbálnak előtte, amire ráköp, majd elégeti. Vízipisztolyból furcsa folyadékot spriccel a kamera felé, és úgy eszi a müzlit, mintha most élveztek volna a szájába.

melanie-03.jpg

A Tag You’re It arról szól, hogy egy „cukros bácsiként” megjelenített farkas (tulajdonképpen egy pedofil) rabolja el és bántalmazza őt, ahonnan egy fekete szemű boszorkánytól kapott varázsfőzet segítségével szabadul ki.

melanie-01.jpg

A Cry Baby azzal kezdődik, hogy egy a klipjeiben sokszor visszatérő, nyúlfejű ember (a videók képi világa sokszor hajaz az Alice csodaországban című alkotásra) teljes erővel hasba vág egy terhes nőt baseballütővel.

cry-baby-01_1.jpg

A Mad Hatterben egy őrültet játszik, ugyancsak fekete szemű boszorkányoktól kapott bájitalt iszik, letépi az arcát, majd kannibálok ételeként szolgálják fel. Innen egy késes mészárlásnak köszönhetően megszabadul, ezt követően azonban ő eszik meg kannibál módjára egy meseszerű lényt. Végül a szemgolyója neki is elsötétül.

melanie-04.jpg

Kannibalizmusra utaló képsorok, a démoni megszállottság szimbólumaként alkalmazott elsötétült szemgolyók, a bájitalok vagy a gyilkos szándékkal előrántott kések rendre visszatérnek klipjeiben, de ilyesmikkel más videókban is egyre gyakrabban találkozunk.

melanie-05.jpg

Összességében elmondható, hogy a Cry Baby című album a jól megszokott, már-már gyilkosságra buzdító, ultrafeminista üzeneteken túl a gyermekek szexuális tárggyá tételéről, bántalmazásáról, agymosásáról és a gyermeki ártatlanság lerombolásáról szól.

melanie-06.jpg

Melanie egyébként állítólag 2017-ben „megerőszakolta” egy barátnőjét. Több szempontból is rettentően nevetségesnek hangzik ez a felvetés, de akár van alapja, akár nincs, pont kapóra jön, hogy a klipjeiben található üzeneteket (Légy agresszív, erőszakos, domináns nő!) követői számára egy életbeli eseménnyel is alátámassza.

Akárhogy is legyen, idén szeptemberben nem csupán egy videoklippel, hanem egy másfél órás kisfilmmel jelentkezett, amiben a fentebb ismertetett nyomvonalon halad tovább a fiatal lányok szemléletének átformálásában.

A film a K–12 címet viseli, ez egy amerikai oktatásban használt kifejezést takar. A „K” a „kindergarten” (óvoda) rövidítése, a 12 pedig a gimnázium utolsó évére utal. Vagyis ez a kifejezés az óvodától érettségiig tartó oktatási időszakot foglalja magában. A film szereplői ezeket a fokozatokat járják be.

k12-18.jpg

Hamar kiderül, hogy a főszereplő Melanie és barátnője képesek varázsolni. Ha bajba kerülnek, elsötétül a szemük, és mágikus erejük révén kikerülnek a slamasztikából, vagy éppen bosszút állnak azokon, akik keresztbe tesznek nekik.

k12-10.jpg

A film egyébként azzal kezdődik, hogy Melanie ébredés után felidézi az álmát, és arról számol be, hogy egy Lilith nevű lény beszélt hozzá. Bizonyos vallásos iratok szerint Lilith Ádám első felesége, az ószövetségi teremtéstörténet egyik leggonoszabb alakja, a női természet legnegatívabb aspektusának megnyilvánítója volt. Emiatt sok ma is létező, boszorkánysággal foglalkozó csoportosulás erre a mitikus személyre vezeti vissza eredetét. És ez a két lány is tőle nyeri a varázserejét. Jól indul a film!

k12-31_1.jpg

A férfiak, fiúk természetesen egytől-egyig gonoszak a filmben. Vagy őrültekként vagy ferdehajlamúakként vagy a nők elnyomóiként ábrázolják őket. A buszvezető például egy pedofil; néhány srácnak kimondottan ördögszarvra hajaz a frizurája, de a többi is meglehetősen gonosz ábrázatú; a tanárok gyűlölködők és kirekesztők; egy másik iskolás fiú pedig egy jelenetben rettentő gusztustalan módon olyan joghurtszerű ételt habzsol, ami leginkább az ondóra emlékeztet. (Ne feledjük, ezeket a képsorokat a hivatalos besorolás szerint bármelyik 12 éven felüli gyermek szabadon megtekintheti.) Az egyik hímnemű illető, aki nem mutatkozik rossznak és elnyeri a leányzók tetszését, mondani sem kell, egy néger; a másik pedig egy magát férfiból nővé operáló tanár, akit a gonosz vezetőség elbocsájt az iskolából.

k12-ossz-03.jpg

A kezdetben visszahúzódó, kiközösített Melanie azonban egy ponton felhúzza magát, és az egyik nagyképű srácnak kijelenti: ő nem csupán egyenjogú, de egyenesen magasabb rendű a férfiaknál. Ezt demonstrálva egy forró vasalóval megégeti az egyik fiú arcát, akivel addig táncolt. A színpadon állva aztán kiszól a közönségnek is, vagyis nekünk, nem rejtve véka alá, hogy miről is szól ez az émelyítően bizarr alkotás: „Kimossák az agyatokat! Nem látjátok, mi történik? Nyissátok ki végre a rohadt szemeteket!” (37:28)

k12-ossz-04.jpg

Melanie ezt követően lázadást szít, és a diákokat ráuszítja az iskolaigazgatóra (aki természetesen férfi), akik kitépik a végtagjait. Többször káoszt teremt az iskolán belül, amire egy ideig az a jutalma, hogy agymosást végeznek rajta (egyes elemzők szerint kimondottan MK Ultra programozást). Végül több tanárt is megöl, majd lerombolja az egész iskolát. (Számos groteszk jelenet figyelhető még meg ebben a filmben, például a lányok kitépik a szemüket, és kicserélik egymáséra; kiselőadást tartanak a menstruációról; felvágják egyikük fejét és narancsot tesznek bele; füves cigit szívnak; és a késsel való bántalmazás is újra visszatér.)

k12-30_1.jpg

A film röviden arról szól, hogy van néhány boszorkánynövendék, akik bekerülnek az elnyomó férfiakból és idős, prűd nőkből álló oktatási rendszerbe, ahol a tanárok megpróbálják megfosztani őket valódi természetüktől. A főboszorkány által kiválasztott lányok viszont közös erővel és némi mágia alkalmazásával átvészelik a megpróbáló éveket, mi több, ahol csak lehet, fellázadnak a rendszer ellen. Végül, megérdemelt jutalomként, eljön értük Lilith, és egy varázslatos ajtón keresztül átviszi őket egy másik valóságba.

k12-57_1.jpg

Az alapvető üzenet tehát ez: vészeld át 18 éves korodig az iskolát, utána azonban szabadon gyakorolhatod a boszorkányos praktikáidat. Addig is jól vésd az eszedbe: a férfiak, akiknél te magasabb rendű vagy, az ellenségeid, akiket le kell győznöd; te lényeged szerint boszorkány vagy, erre légy büszke, és ne hagyd, hogy a feljebbvalóid ettől a minőségtől megfosszanak; fogadd el és támogasd a másságot; a szexualitáshoz pedig már egész fiatalon jogod van, ezért bátran kezdj ki akár a felnőttekkel is.

k12-ossz-02.jpg

Ez utóbbira jó példa a Teacher’s Pet című szám, melyben Melanie a tanáráról fantáziál, miközben azt énekli: „Fiatal vagyok, tudom, de lelkemben a koromat jóval meghaladom.” Az egyik jelenetben a tiniboszorkány elcsábítja a tanárát, és sokat sejtető módon a nyalókáját nyalogatja. A pedofil buszsofőrnek pedig a feneküket mutogatják a lányok.

k12-ossz-01.jpg

Egy érdekes tanulmány szerint az Egyesült Államokban a boszorkányság ismét nagy divatnak örvend. Ez a videó sem igazán igyekszik rácáfolni erre a megállapításra. A hagyományos társadalmi rend világszintű megbomlása egyre nyíltabb tereped szolgáltat a zavaros célok érdekében, rendszeresen és csoportosan gyakorolt okkult rituálék elvégzésére. Magát a filmet is egy ilyesfajta rituálénak tekinthetjük. Gyanútlan megtekintői pedig önkéntelen résztvevőivé, ily módon támogatóivá válnak ennek az ártalmatlannak aligha nevezhető boszorkányságnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr315158862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása