A madár az ász

Médiavadász

Médiavadász

Itt a gondolatrendőrség kora? – Bizarr jövőkép Davosból

2023. február 07. - MédiaVadász

digitalis-agyturkaszok.png

Nita Farahany az elkövetkező évtizedek leginnovatívabb területéről számolt be a Világgazdasági Fórum 2023-as davosi találkozóján. Elmondása szerint közel járunk ahhoz, hogy az agyi aktivitás mérése alapján egyre pontosabban megállapítsák, mit érez vagy gondol az ember. A digitális agyturkászok szerint ez egy hatalmas lehetőség, valójában azonban nem más, mint a szabadság korlátozásának legdurvább formája az emberiség történelmében. Az írás azonos című videónk lejegyzett változata.

Aki nem járt csukott szemmel az elmúlt három évben, annak hallania kellett a Világgazdasági Fórumról, és annak Davosban megtartott éves találkozóiról. Klaus Schwab és a világ legnagyobb gazdasági és politikai szereplői – természetesen bármelyikünk megkérdezése nélkül – itt szokták meghatározni, milyen irányba fejlesszék tovább ezt a csodálatos demokráciát, amiben élünk. Davosra és a hozzáköthető emberellenes törekvésekre az utóbbi időkben egyre nagyobb figyelem hárul,

a világ alakításában betöltött szerepe egyre többek számára nyilvánvalóvá válik.

Paradox módon még a járványpropagandát, azaz lényegében a Klaus Schwabék érdekeit évekig szervilisen kiszolgáló közmédiában is egyre többet beszélnek róla, mi több, kritikus hangot ütnek meg. Még ha a kritika színvonala nem is éppen nevezhető mindig túl magasnak. Sőt, most már a partizános Gulyás Marcika is elég népszerűnek ítélte meg a témát ahhoz, hogy a maga sekélyes stílusában ő is hozzáböfögjön valamit.

Ez év januárjában ismét megszervezték szokásos többnapos rendezvényüket, ahol, hogy teljes legyen a showműsor, ez a tenyérbemászó Greta Thunberg is felbukkant, sokadjára eljátszva a gonosz milliárdosokkal szembenálló álellenzéki klímaharcos szerepét. Ennek részleteibe most nem fogunk belemenni. Azonban

felszólalt egy hölgy, akinek a meglátásaira az élet tudatos és globális megrontásának szempontjából érdemes odafigyelni.

Amiről ugyanis beszél, amellett az emberi szabadságot soha nem látott mértékben megerőszakoló kényszeroltások időszaka is eltörpülni látszik. Ez pedig az úgynevezett gondolatolvasás technológiája, ami a közeljövő egyik leginnovatívabb területe lesz. Nita Farahany már évek óta előad ezeken a találkozókon. Az agyműködés közben megfigyelt mintázatok és az ember fejében lejátszódó gondolatok közti összefüggés vizsgálatával foglalkozik. Azt mondja, hogy ha a közeljövőben nem is lesznek képesek pontosan dekódolni egy ember összetett gondolkozását,

a technológia már most ott tart, hogy hamarosan a mindennapok hatékony részévé tehetik.

E transzhumán disztópiáról kéjes örömmel beszámoló hölgy szerint ez a technológia legelőször munkahelyi körülmények között fog elterjedni. Kiváló lesz sofőrök koncentráltságának ellenőrzésére, de a munkahelyi elkalandozások megelőzésére is. A fejre illeszthető eszköz segítségével egészen nagy biztonsággal meg tudják mondani nemcsak azt, hogy figyel-e az ember vagy sem, hanem azt is, hogy nagyjából mire fordítja ezt a figyelmet. A megkapott feladatot végzi-e vagy inkább facebookozik, esetleg a munkatársát képzeli el meztelenül.

A technológia az elkövetkező években exponenciális ütemben tökéletesedni fog annak köszönhetően, hogy a techóriások hamarosan el fognak kezdeni olyan eszközöket a piacra dobni, amik mérik az emberek agyműködését is.

Ha ez például egy zenelejátszó, a szolgáltatóhoz most már nemcsak azok az adatok fognak eljutni, hogy egy adott felhasználó milyen zenéket szeret, hanem az is, hogy milyen agyműködési minták jelennek meg a fejében bizonyos számok lejátszásakor. A mesterséges intelligencia pedig a sokmillió ember agymintáinak összevetése által

egyre határozottabban meg fogja tudni mondani, milyen gondolatok, érzések, szándékok, vágyak jelennek meg az emberben, ha egy adott mintát mutat az agya.

Hasonló mechanizmus alapján működik ez is, mint az újabban felkapott Chat GPT nevű program, ami egészen emberszerű válaszokat ad a kérdezőjének. Azzal, hogy hozzáférhetővé tették ezt a mesterséges intelligenciát az átlag felhasználó számára, elérik, hogy rövid időn belül hatványozott mértékben tovább finomodjon, úgymond emberszerűbbé váljon a működése. Mit jelent ez? Azt, hogy a nagyvállalatok az átlagember tevékenységén keresztül felfejlesztik a saját mesterséges intelligenciáikat, hogy aztán majd saját önös céljaik érdekében felhasználják őket.

Ez a szó szoros értelmében persze nem gondolatolvasás, hiszen nem közvetlenül a tudatunkba látnak, hanem csak a gondolkozásunk során megjelenő agyi mintákat próbálják dekódolni, de ez az emberi szabadság, az emberi önállóság szempontjából ebben a formában is óriási veszélyt jelent.

Innentől fogva életünk azon területére léphetnek be a mindenkori hatalom birtokosai, ami Sztálin elvtársék legmerészebb álmaiban sem jelent meg.

Az ellenőrzés és a befolyásolás soha nem látott szintjéhez jutunk. Életünk legbensőbb, legprivátabb oldalára is rá akarják tenni a kezüket, amiről eddig tényleg azt gondoltuk, hogy csak a miénk. Ez egy hatalmas lépés a saját tudatfolyamataink feletti kontroll útján. Ugyanis egy ilyen technológia birtokában a rendszer egyre inkább feljogosítva fogja magát érezni arra, hogy nálunk is jobban tudja majd, mi játszódik le bennünk. Főnökök, orvosok és mesterséges intelligencia programok fogják megállapítani és értelmezni helyetted, mit érzel, mire gondolsz, mit szeretnél elérni és megvalósítani. Sosem volt még ilyen hatékony megoldás arra, hogy kiszűrjék és lekapcsolják a másként gondolkozókat, vagy önmagában azokat, akik tudnak és szeretnek gondolkozni.

Sosem volt még ilyen egyszerű befolyásolni és a kívánt irányba terelni az emberek nézeteit,

hiszen itt még a közösségi médiában fellelhető adatoknál is gyorsabb és árnyaltabb visszajelzést kaphatnak azok, akikhez befut ez a tömérdek információ.

A főnöködnek kézzelfogható bizonyítéka lesz róla, hogy egy nagy hülyének tartod, vagy hogy szégyen szemre nem vagy kellő mértékben boldog a rád szabott feladat elvégzésekor. A politikusok az agyi aktivitásod alapján börtönbe csukhatnak, ha úgy ítélik meg, hogy fenyegetést jelentesz a rendszerre. A techvállalatok pedig még azelőtt elő fognak állni a legújabb személyre szabott reklámjukkal, mielőtt tudatosítanád magadban, hogy mit szeretnél. Elvész a misztérium, a titok, önmagad és a másik ember megismerésének izgalommal teli aktusa, mert mielőtt megtehetnéd,

a mesterséges intelligencia a villámgyorsan elvégzett hideg és rideg számításai alapján már minden fontos megállapítást levon helyetted akár saját magadról, akár a másik emberről.

Innen pedig már csak egy lépés, hogy azt is egy program döntse el, ki a hozzád leginkább illő házastárs.

Igen, hölgyeim és uraim, elérkeztünk arra a pontra, ahol immár az emberek teste és tudati megélése is ki van téve a világot mozgató erők kénye-kedvének. Azok a dolgok, amikért eddig kisebb-nagyobb sikerrel és hatásfokkal, de döntően mi feleltünk. Ez pedig már tényleg az az utolsó utáni határvonal, amit ha engedünk áttörni, az utolsó szálakat is elvágjuk attól, ami a valódi emberi állapothoz kötött bennünket.

Két dolgot azonban mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy reménykeltő szempontok is elhangozzanak. Az egyik a következő: tudni kell, hogy az embert biorobotként felfogó ostoba agyturkászok vélekedésével ellentétben a gondolatok végső soron nem anyagi természetűek. Ha a bennünk megjelenő gondolatoknak van is agyi lenyomata, az csak következmény, és nem ok. Ezért a gondolkozás szabadsága és ellenőrizhetetlensége akkor is fennmarad elviekben, ha mindent megtesznek az agyi folyamataink feltérképezésére. A másik az a rendkívül fontos megállapítás, hogy

az ember nem azonos még e nem anyagi természetű gondolataival sem.

Végső lényegünk mindezen túlmutat. Így azt, akik igazán vagyunk, sohasem érhetik el. Az ugyanis csak egyvalaki számára hozzáférhető. Annak, aki a mindenkori alany közvetlen átélője. Én magam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9318043528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása