A madár az ász

Médiavadász

Médiavadász

Halottidézés tudományos köntösben

2020. február 25. - MédiaVadász

560379.jpg

Nagyjából a 19. század második fele és a 20. század első fele között a spiritizmus óriási népszerűségre tett szert világszerte. A materializmusba beleunó, de a keresztény szellemiséghez visszatérni már nem tudó vagy akaró tömegek körében nagy divattá vált az Egyesült Államokból eredő spiritiszta szeánszokon való részvétel, aminek kiemelt célja a holtakkal, a földi életből eltávozott lelkekkel vagy az emberi testtel nem rendelkező értelmes lényekkel való kapcsolatfelvétel volt. A második világháborút követően a spiritizmus iránti nagyfokú érdeklődés megcsappant. A gyakorlatot ma már csak elvétve, kisebb elszigetelt körökben végzik. A nagyrészt önszuggesztión és a tömegpszichózis mechanizmusán alapuló szellemidézések módszere azonban úgy tűnik, a 21. században, más formában ugyan, de újabb erőre kapott, és a jövőben minden valószínűség szerint még nagyobb érdeklődésnek fog örvendeni. A szellemidézés módszerének újabb „kiadása” ezúttal tudományosabb formát öltött magára. Ma az úgynevezett mesterséges intelligencia és a virtuális valóság közbenjárásával lényegében ugyanazt a célt képesek egyre tökéletesebben kivitelezni, amik eredetileg az eredményes spiritiszta szeánszokon is állítólag megvalósultak. A különbség annyi, hogy elhunyt szeretteinket most nem gyertyagyújtás és füstölőégetés kíséretében, különféle mágikus praktikák alkalmazásával, hanem egy virtuális sisak felvételével hozhatjuk vissza hosszabb-rövidebb időre az élők világába.

Ebből kaphatunk ízelítőt egy koreai anyukával, a négy gyermekes Jang Ji-sunggal készített videóban, melyben a hölgy számára lehetővé tették, hogy elhunyt kislányát viszontláthassa. Sőt, nemcsak hogy láthatta, de beszélgethetett vele és meg is érinthette. A videóban közösen énekelnek, szülinapot ünnepelnek, majd az anyuka, aki addigra a meghatottságtól könnyesre sírta a szemét, el is altatja elfáradt virtuális gyermekét. A programozóknak 8 hónapba telt, mire a hétéves kislányról készült fényképek, videók és hangfelvételek alapján valamilyen szinten rekonstruálni tudták a kis Nayeon személyiségét. A cél hivatalosan terápiás jellegű: segít feldolgozni a gyász időszakát.

Azonban a fentebb említett nyilvánvaló összefüggés másra enged következtetni. Ez lényegében az okkult világgal való kapcsolatfelvétel egy új formája, a spiritiszta szeánszok modernizált, technikai eszközökkel felturbózott verziója. Ha jobban megnézzük, nincs különbség. A tudományos és technikai fejlődés felszíne alatt valójában ugyanazt a kaput nyitják meg, amit az 1848-tól fogva elterjedt spiritizmus is. Csakhogy míg korábban az okkult világra nyíló kapu csupán a szeánsz idejére maradt nyitva, megújult formájában egy szüntelen átmenetet biztosítanának az emberi és az okkult világ közt. Bizonyára sokan vannak, még azok közt is, akik nem hisznek a „szellemek” létezésében, akik azt mondanák, hogy a spiritiszta szeánszokon való részvétel nagy veszélyekkel járhat, elsősorban az egyén lelki harmóniájának megbomlása értelmében. És igazuk is lenne. De vajon miben lenne ez másként ebben a helyzetben? Csak a legegyszerűbb esetre gondolva: innentől fogva mi akadályozza majd meg, hogy az emberek, attól félve, hogy halott vagy elveszített hozzátartozóik nélkül kell élniük, egy olyan világ foglyaivá váljanak, ami egy idő után teljes mértékben képtelenné teszi őket az emberi valóságban való létezésre? Az elmúlástól és a haláltól, az emberi élet természetes velejáróitól való félelmükben vajon hányan lesznek, akik a könnyebb utat választva a virtuális kísértetek birodalmának megnyugtató hazugságát választják majd?

Ebben a világban elvileg nem kell szembesülni a halállal. Kár, hogy ennek ára éppen a virtuális térbe lépő egyén tulajdonképpeni, teljes értékű élete lesz.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://mediavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5415491252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása