A madár az ász

Médiavadász

Médiavadász

Cenzúrázni akar a Facebook

2016. november 19. - MédiaVadász

Soha nem voltunk a korlátlan szólásszabadság hívei, ezért nem állítjuk azt, hogy a cenzúrának ne lenne meg a maga jelentőségteljes szerepe a társadalom életében. A túlburjánzó információk világában nagyon könnyen el lehet veszni, tévutak ezrei fenyegetik a tájékozatlan keresőket. Az eltévelyedések esélyének csökkentésére alkalmas, éppen emiatt elkerülhetetlen a cenzúra. Ám amikor arra leszünk figyelmesek, hogy a cenzúrát olyasvalakik akarják alkalmazni, akik teljesen kifordított elvek alapján élnének ezzel a lehetőséggel, igenis felemeljük a szavunkat, és tiltakozásunknak adunk hangot.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a HVG felvette a Médiavadászt egy olyan listájára, ahol a hazai „kamuhír terjesztő” oldalakat gyűjtötte össze. Abszurd, hogy mindezt egy olyan oldal tette, aminek hiteltelenségét több bizonyítékkal is alá tudjuk támasztani. Az M1, a TV2 vagy az RTL Klub hírmanipulációiról esett már szó korábban, az Index, az Origo, a 444, a 24.hu és az egyéb szennyoldalak kapcsán szintén. Számtalan érvet és tényt fel tudunk sorakoztatni amellett, hogy miért alkalmatlanok ezek a hírcsatornák a hiteles információközlésre, és a megfelelő iránymutatás megadására. Ennek ellenére nem kérdés, hogy a néhány valóban kártékony „konteós” oldal mellett nem ezeket, hanem azokat a fórumokat igyekeznek majd ellehetetleníteni, melyek új és megalapozott alternatívákat tudnak mutatni a fennálló posztmodern irányvonal helyett.

censorship-2_0.jpg

A Facebook, az amerikai elnökválasztásra hivatkozva, amelyet állítólag az oldalon terjedő „kamuhírek” is jócskán befolyásoltak, szigorítani akarja a szerinte hiteltelen hírek terjedését a felületén. Véleményünk szerint ez egy pr-fogás, hogy érzékeltessék az emberekkel, milyen nagy jelentőségű és hatalmú a Facebook. Mindemellett pedig egy jó ürügy arra, hogy megszabaduljanak az olyan hírektől, amelyek például az ő hátsó szándékaikat leplezik le, mint ahogyan azt mi tettük több ízben a Facebookkal kapcsolatban.

Mivel a helyes hírek kiszűrésének nehézségét maguk a szerkesztők is elismerik, kérdéses, hogy milyen szinten valósulhat meg mindez. Mindenesetre a szándék nyilvánvaló:

politikai és ideológiai cenzúrát alkalmazni annak érdekében, hogy a világot a nekik megfelelő irányba tereljék.

Az objektív tartalomszűrés egy illúzió, amit csak az hisz el, aki nem tudja, hogy világunkban tudatos átnevelés történik. Ennek útjában pedig már csak az a néhány hadoszlop áll, akik remélhetőleg bármilyen csapás esetén is megtalálják a módját annak, hogy eljutassák közlendőjüket az arra érdemesekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1611973884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása